Graduation studio Borderless Engineering

Graduation studio Borderless Engineering

In february 2021 we start again a new batch of graduation students to join our studio. Most of our students graduate in collaboration with a humanitarian organisation within our network on topics such as informality, urbanisation, disaster resilience, circularity in low-income communities. The studio is primarily for Dutch bachelor students but we invite international students to join our studio and share their ideas. Together we can acheive better solutions! Use your graduation to contibute in a meaningful way! You can follow us on Facebook.


Michiel Smits and Eefje Hendriks presenting their studio to students in 2015
Borderless Engineering introductie
Met jouw opleiding kan je echt een verschil voor een betere wereld! In dit atelier richten we ons op belangrijke en urgente problemen waarin de bebouwde omgeving een belangrijke rol speelt. ​​​​​​​Er zijn gebieden die geteisterd worden door rampen, urbanisatie, toenemende conflicten en migratie…

Met jouw opleiding kan je echt een verschil voor een betere wereld! In dit atelier richten we ons op belangrijke en urgente problemen waarin de bebouwde omgeving een belangrijke rol speelt.   Er zijn gebieden die geteisterd worden door rampen, urbanisatie, toenemende conflicten en migratie, opwarming van de aarde, de stijgende zeespiegel en het tekort aan drinkwater. Het zijn met name problemen waar de allerarmsten dagelijks mee te maken hebben.Wij willen ons daar graag voor inzetten en hard voor maken. Jij kan dat ook! Zet je tijdens je afstudeeronderzoek in voor grensoverschrijdende vraagstukken!   Ben jij geinteresseerd in huisvesting voor de allerarmsten, zoals in sloppenwijken, vluchtelingenkampen of ontwikkelingslanden? Wil jij nadenken over orkaan of aardbeving bestendig bouwen? Zou je graag een gebouw ontwerpen in een ander land met een ander klimaat en ander materialen?

Heb je behoefte aan een voorbeeld? Eerdere afstudeerders hebben zich gericht op het bouwen in snel groeiende sloppenwijken van Jakarta die ieder jaar overstromen door de stijgende zeewaterspiegel, het gebruik van lokale materialen en technieken om de impact van orkanen te beperken in de Filipijnen, het gebruik van natuurlijke ventilatie en koeling in Aruba, aardbevingbestendig bouwen in bijvoorbeeld Nepal, het ontwikkelen van noodhospitalen met Artsen zonder Grenzen, het verbeteren van shelters voor noodhuisvesting van vluchtelingen in Nederland of aan de grenzen van Europa, slimme drinkwatervoorziening op het eiland Lombok, het investeren in rurale gemeenschappen om urbanisatie tegen te gaan in Kenya, het onderzoeken van participatie in projecten voor bamboe huizen en scholen in Maleisie of Ecuador. Pas jij in dit rijtje?

In dit atelier wordt je begeleid door Michiel Smits en Eefje Hendriks. Kom naar de kennismakingsbijeenkomst met jouw idee! Wij helpen je graag om een uitdagend afstudeeronderzoek te formuleren. We laten je tijdens deze sessie wat voorbeelden zien van eerdere afstudeerders en vertellen je over het netwerk dat we hebben met veel humanitaire organisaties en universiteiten waarmee jij kan samenwerken.